Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Από χαρτί...


               
 Αρκετά χρόνια πριν, πιστοί στο ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο, υπηρετούσαμε την συστηματική μάθηση, την χαρά, τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση  και τα ταλέντα των παιδιών, ενισχύαμε την ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση, συνεργατικότητα, συμμετοχή και επαφή με την Παράδοση, την ιστορία του τόπου αλλά και τις καλές τέχνες.
Όπως  πριν  από κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε εθνική γιορτή και πολιτιστική εκδήλωση έτσι και τις Απόκριες  καταστρώναμε τα σχέδια για τις στολές των παιδιών όλου του σχολείου.
Τα υλικά από χαρτί πληρωμένα τις περισσότερες φορές από την τσέπη μας αλλά και από  δωρεές των ευαίσθητων κατοίκων του χωριού. 
Απογεύματα ολόκληρα που γίνονταν και βράδια εκεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων τα χέρια μας πετούσαν φωτιές από μολύβια σε χάρακες από ψαλίδια σε συρραπτικά  κόβοντας, ράβοντας, κολλώντας, βάφοντας και ζωγραφίζοντας.
Μαλακά πολύχρωμα χαρτιά, σκληρά χαρτόνια, τούλια, κορδέλες και δαντέλες μεταμορφώνονταν σε αγγέλους, πρίγκιπες και βασιλοπούλες, νεράιδες και μάγισσες,  νάνους και ξωτικά, ζωγράφους, χαρταετούς, μαργαρίτες και παπαρούνες, πεταλούδες, πασχαλίτσες , μέλισσες και πουλιά.
Στο πάτωμα τα κουτιά με τις μπογιές και τα πινέλα. Ύστερα η διαδρομή μέχρι την εξωτερική βρύση για το πλύσιμο. 
Στη συνέχεια σκούπισμα και σφουγγάρισμα.
Η αίθουσα μύριζε χρώμα και νέφτι και πλημμύριζε από χάρτινα λουλούδια, φούστες, γιλέκα και καπελάκια.
Όλα ήταν έτοιμα μέχρι την Κυριακή του καρναβαλιού.
Ντύναμε τα παιδιά και τα τακτοποιούσαμε κατά τμήματα. Γέμιζε η αυλή χρώματα κι αρώματα, ξεφωνητά, καραμούζες , πλαστικά ρόπαλα, ψεύτικα σπαθιά και πιστόλια.
Άρχιζε η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Χοροπηδητά,σερπαντίνες, χαρτοπόλεμος κι ένας ήλιος από ψηλά να χρυσαφίζει χαμόγελα και να κοκκινίζει τα μάγουλα.
Το Καρναβάλι τελείωνε. Οι στολές τακτοποιούνταν σε χαρτοκιβώτια και ήταν πάντα διαθέσιμες για  κάθε άλλη πολιτιστική εκδήλωση .
Έτσι έγινε κι εδώ στην παρακάτω αντιρατσιστική πρωτοβουλία.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: