Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Με λογική, συνείδηση, συναίσθημα και ταλέντο
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος( EL GRECO)

Γύζης

Γουναρόπουλος


                                                                    Τσαρούχης


                                                                   
                                                                    ΦασιανόςΣταθόπουλος

  Οι ευαισθησίες, τα πλούσια συναισθήματα, η λογική,
 το ταλέντο και η  γνώση τον  έκαναν ξεχωριστό. Αφιέρωσε πολύ  χρόνο από τη ζωή του  κοντά στους ανθρώπους,  στη  Φύση αλλά και μοναχικά στο εργαστήρι του.
Φιλοτέχνησε για να εκφραστεί αλλά και για λόγους βιοποριστικούς.

Μελέτησε τα πρόσωπα των ανθρώπων και εξέφρασε τις στιγμές του ενθουσιασμού, της υπερηφάνειας, της  χαράς, της ευτυχίας, της δημιουργίας, της ελευθερίας,  της μοναξιάς, της λύπης της απόγνωσης.
Παρατήρησε τα παιδικά, νεανικά και γερασμένα σώματα, τα μάτια, τα χείλη, τα μαλλιά ,τα χέρια τους. Κατέγραψε στη μνήμη του την κίνηση του κορμιού τους, κάθε άρθρωση και κάθε σύσπαση των μυών.  Έπιασε τον παλμό  της ζωής, αποτύπωσε τα κοινωνικά προβλήματα, τα κοινωνικά ρεύματα της εποχής  αλλά και της τέχνης.                                                
Αγάπησε την πατρίδα του και ικανοποιήθηκε που κατόρθωσε να  προβάλει μέσα από τον χρωστήρα του την ομορφιά του τόπου του, σημαντικές στιγμές της  μυθολογίας, της ιστορίας,  της παράδοσης, και των κοινωνικών αγώνων  του λαού του.

                                            Θεόφιλος

Παρατήρησε  ατέλειωτες ώρες την πλάση  και είδε  τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής του.
Πρέπει να ύψωσε αρκετές  φορές  τα μάτια του στον ουρανό, να περπάτησε σε βουνά, κάμπους , δάση και ακρογιάλια.Θα παρακολούθησε τις μεταμορφώσεις της φύσης στο πέρασμα των εποχών κι εκείνη τον    προσέλκυσε, τον προσκάλεσε κοντά της,  τον συγκίνησε. Του χαμογέλασε και του μίλησε φιλικά. Του  δίδαξε το ωραίο, το αληθινό και το χρήσιμο.
 Εμπνεύστηκε, δημιούργησε και συνέδεσε τη ζωή  του μαζί της.
Του ψιθύρισε πως ο άνθρωπος είναι κομμάτι δικό της. Είναι και ο ίδιος φύση.

Η φύση, που είναι από μόνη της ένα τέλειο έργο, του υπαγόρευσε να κάνει ό,τι κάνει και εκείνη. Να δημιουργήσει, να παράξει, να εξελίξει.
 Με εφόδια τη λογική, τη σκέψη και τη συνείδηση,
  στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα  όντα της φύσης, ο καλλιτέχνης  προχώρησε. 
Μέσα από την τέχνη του εξέφρασε κι άλλους κόσμους. Αυτούς  του πνεύματος  και των ιδεών.

Ακολούθησε διάφορες τεχνοτροπίες, έβαλε   την προσωπική του σφραγίδα,  πρωτοτύπησε,  δημιούργησε και αρκετές φορές  μεγαλούργησε. 

Τα θέματά του ήταν κάτι σαν πρόσχημα προκειμένου 
να εκφραστεί.

Ζωγράφισε για να κρίνει, να επικρίνει, να
στηλιτεύσει, να αντισταθεί.
Έπιασε το πινέλο, τη σπάτουλα το κάρβουνο και έπαιξε με τα χρώματα, το φως, τα σχήματα, τις σκιές για να  προτείνει έναν άλλο κόσμο. Αυτόν της αγάπης, της ομορφιάς της δικαιοσύνης της ειρήνης, της ανάτασης.

Ο  ζωγράφος είναι ο μάγος των χρωμάτων που τα προσφέρει απλόχερα για να γοητευθούν τα μάτια και οι ψυχές των ανθρώπων, να ενεργοποιηθούν οι αισθήσεις τους, να καλλιεργηθεί η φαντασία, να εξελιχθεί η σκέψη και η κρίση τους,  να προβληματιστούν, να μυηθούν στο ωραίο, να γνωρίσουν το σύγχρονο ή απλά να ευχαριστηθούν χωρίς απαραίτητα να διδαχθούν.
Ζωγραφίζει με τα χέρια , το πόδι, το στόμα , τα δάχτυλα.
Ίσως δημιουργεί, για την ανάγκη της προσωπικής του έκφρασης μόνον ή χάριν ενός μυημένου κοινού ή χάριν της ίδιας της τέχνης.Πολλές φορές  απευθύνεται στην πλειοψηφία των ανθρώπων.
 Χρωματίζει δέντρα και ζώα πολύχρωμα λες και βγήκαν από κάποιο παραμύθι.


                                          Karen Tarlton

Βάζει τον ήλιο στο κέντρο του μουσαμά για να μας υπενθυμίσει πως ακόμη και μες την ανεμοζάλη η ζωή μας μπορεί να  είναι φωτεινή.                                           Κaren Tarlton

Ντύνει τους ανθρώπους με αραχνοϋφαντα ρούχα,
τους στεφανώνει, τους  φοράει φτερά και τους ανυψώνει.

                                           Σταθόπουλος

 Κατεβάζει τους αγγέλους στη γη  για να΄χουμε ένα κομμάτι του παραδείσου στο σπίτι μας.                                            Κaren Tarlton

Χρωματίζει ένα παιδί να χαίρεται  και  μας δείχνει το δρόμο για όνειρα, ελπίδες, ταξίδια και Ιθάκη.                                     Laimonas Smergelis


Δεν υπάρχουν σχόλια: