Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Το δώρο της Άνοιξης

Τέλος Μαϊου. Μεσημέρι. Η γιαγιά με το χέρι στο μέτωπο για να μην τη θαμπώνει ο ήλιος, κοιτάζει την αυλή, το περιβόλι, το βουνό και τον κάμπο πέρα.
H Άνοιξη όπου να'ναι φεύγει μα καθυστερεί την αποχώρησή της. Λέει να μην τα πάρει όλα μαζί της φεύγοντας.
Θα αφήσει μερικές πινελιές από χιόνι στο βουνό, έτσι για να΄χει να κάνει κάτι και το τεμπέλικο το καλοκαίρι.
Θα αφήσει πράσινα τα φύλλα στα δέντρα, ζωηρά τα χρώματα στα λουλούδια, νεράκι στο ποτάμι και λίγα άσπρα σύννεφα για να παίζουν με τις κορυφές του βουνού.

 Πριν ο χρόνος τη διώξει, θα χαϊδέψει τα γεράνια και τα γαρύφαλλα στου μπαλκονιού το πέτο, θα ανεβεί στα φτερά της μέλισσας και θα πετάξει μαζί με τις πεταλούδες στις όμορφες γλάστρες της αυλής και θα φιλήσει ένα, ένα τα λουλουδάκια της.
Θα σκαρφαλώσει στο μεγάλο δέντρο και από κλαδί σε κλαδί θα χαιρετήσει τα πουλιά.
Θα περάσει από την πέτρινη βρύση της αυλής. Θα πιει δροσερό νερό να ξεδιψάσει, θα σταθεί για λίγο στην ασβεστωμένη μάντρα κοντά στις τριανταφυλλιές και θα κατεβεί από τα φτερά.
Θα τρέξει στο πεζούλι της αυλής, θα πάρει τη γιαγιά από το χέρι και θα μπουν για τελευταία φορά μαζί στο περιβόλι. Θα σκαλίσουν, θα ποτίσουν και θα κόψουν φρέσκα λαχανικά.
Θα στερεώσουν καλύτερα το σκιάχτρο που έφτιαξε η γιαγιά με το παντελόνι και το πουκάμισο του παππού και θα του βάλουν στο κεφάλι και ένα ψάθινο καπέλο γιατί θα το χρειαστεί από δω και πέρα.
Θα ρίξουν μια ματιά στα δέντρα που έχουν δέσει καρπούς και θα βάλουν  πάνω τους άρωμα από τα άνθη της φλαμουριάς. Θα κόψουν δυο φύλλα δυόσμο και βασιλικό, θα ελέγξουν τις κυψέλες με το μέλι και θα ταϊσουν τα περιστέρια .
Ύστερα θα κοιταχτούν στα μάτια και δεν θα πουν τίποτα.
Η γιαγιά, θα τη χαιρετήσει, τινάζοντας τη λεβάντα και τη  μέντα. Θα κοιτάξει ψηλά, θα της χαμογελάσει και θα ανασάνει με ικανοποίηση.

Τούτη η Άνοιξη της χάρισε ένα καλό περιβόλι.
Εκείνη,  θα πιαστεί από ένα γκρίζο σύννεφο και ο αέρας θα την περάσει πάνω από τον κάμπο. Εκεί, θα ρίξει τις ευχές της πάνω στα σπαρτά και θα πάρει το δρόμο για τη μακρινή θάλασσα.Φεύγει, μα δεν παίρνει τα όνειρα των ανθρώπων μαζί της.
Θα τα ακουμπήσει πάνω στο καραβάκι που περνά, κι αυτό θα τα φορτώσει και θα τα ταξιδέψει πάνω στα κύματα.


Ακούστηκε θόρυβος αυτοκινήτου στο δρομάκι που φέρνει στο σπίτι. Η κόρνα χτυπά πολλές φορές. Είναι το σύνθημα ότι έφτασαν.
Ήρθαν τα παιδιά και τα εγγόνια της από την πόλη.
Φωνές, αγκαλιές, φιλιά και καλωσορίσματα.
Μια αλλιώτικη Άνοιξη είχε μπει στο σπίτι...

The Spring of life : Σταμάτης Σπανουδάκης

video : Andreea Petcu


Paintings from: Nancy raz,My art wall .The  name  of the  other painters is written

 on their creations.                

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: