Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Η μητρική αγάπη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού


Μια σοκαριστική σύγκριση σάρωσης του εγκεφάλου σε δύο παιδιά τριών ετών δίνει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίδραση της μητρικής αγάπης στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Στην φωτογραφία που ακολουθεί, ο αριστερός εγκέφαλος ανήκει σε ένα παιδί 3 ετών που δέχθηκε πολλή αγάπη και στοργή από τη μητέρα του. Δεξιά, απεικονίζεται ο εγκέφαλος ενός 3χρονου παιδιού που έχει υποστεί σημαντική εγκατάλειψη.


Είναι εμφανές, ότι το πρώτο παιδάκι έχει σημαντικά μεγαλύτερο εγκέφαλο και με πολύ λιγότερες κηλίδες και σκοτεινές ασαφείς περιοχές.


Οι νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εικόνες αποδεικνύουν πως η μεταχείριση των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι σημαντική όχι μόνο για τη συναισθηματική ανάπτυξη, αλλά καθορίζει και το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Οι ειδικοί λένε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο εγκεφάλων έχει προκληθεί κυρίως από το τον τρόπο με τον οποίο οι μητέρες τους μεταχειρίστηκαν αυτά τα δύο παιδιά.Ενώ με την πρώτη ματιά, οι εικόνες μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί με τον δεξί εγκέφαλο έχει υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα, οι νευρολόγοι αναφέρουν πως το συγκριμένο παιδί έχει παραμεληθεί και κακοποιηθεί από τη μητέρα του. Το παιδί με το μεγαλύτερο και ανεπτυγμένο εγκέφαλο αντιθέτως, μεγάλωσε με αγάπη, σε ένα υποστηρικτικό σπίτι και είχε την προσοχή και την φροντίδα της μητέρας του.

Ερευνητές δήλωσαν στη The Sunday Telegraph, πως το παιδί στην αριστερή εικόνα προβλέπεται ότι θα γίνει πιο έξυπνο και θα έχει την ικανότητα να συμπάσχει με τους άλλους ανθρώπους.

Αντιθέτως το παιδί στη δεξιά εικόνα θα παρουσιάσει εξαιρετικά προβληματική συμπεριφορα.Ο καθηγητής Allan Schore, του πανεπιστημίου UCLA (University of California, Los Angeles), εξηγεί ότι στα δύο πρώτα χρόνια τα μωρά στηρίζονται σε ένα ισχυρό δεσμό με τις μητέρες τους για να αναπτύξουν ένα υγιή εγκέφαλο. «Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυκλωμάτων εξαρτάται από αυτό» αναφέρει και προσθέτει ότι το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων μεγαλώνουν στα δύο πρώτα χρόνια ζωής. Ενδεχόμενα προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επηρεάζουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραμέληση από τη μητέρα, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Παράλληλα, ερευνητές του Washington University School του St. Louis ανακάλυψαν ότι τα καλά μεγαλωμένα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι στοιχειώδης για τη μάθηση και την ανταπόκριση στο στρες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο National Academy of Sciences Early Edition.

Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΙΚΟ


Η αγάπη της μάνας δεν είναι μόνο ανεκτίμητη, αλλά και γιατρικό που κρατάει για πάντα. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο περισσότερη στοργή και αγάπη δείχνει μια μητέρα στο παιδί της, τόσο πιο προστατευμένο είναι από σοβαρά νοσήματα - όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια - μέχρι να γεράσει.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη συσχέτισε την αγάπη της μητέρας κατά την παιδική ηλικία με την μείωση του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη και καρδιοπάθειας στις ηλικίες 50-60 ετών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Brandeis, στη Βοστώνη, οι οποίοι εξέτασαν 1.000 εθελοντές οι οποίοι προέρχονταν από φτωχές οικογένειες.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία: πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβιώσεως.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αρκετοί από τους εθελοντές τους είχαν εξουδετερώσει αυτή την τάση – και οι περισσότεροι είχαν μεγαλώσει με πολλή αγάπη από τις μητέρες τους.

Οι εθελοντές είχαν δηλώσει συμμετοχή στη μελέτη σε ηλικία 46 ετών κατά μέσον όρο, ενώ κατά την έναρξη της μελέτης είχαν υποβληθεί σε πλήρες τσεκ απ σε ένα νοσοκομείο.

Είχαν επίσης απαντήσει σε ερωτήματα για τη μητέρα τους, όπως «πόσο καταλάβαινε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας;» και «πόσο χρόνο σάς αφιέρωνε και πόσο σας φρόντιζε όταν το είχατε ανάγκη;».

Τα ευρήματα

Μία δεκαετία αργότερα, οι μισοί από τους εθελοντές είχαν παρουσιάσει μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή είχαν ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη (όπως παχυσαρκία, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη).

Η συχνότητα του συνδρόμου ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη στους εθελοντές που είχαν μεγαλώσει πιο φτωχικά απ’ όλους, ανεξάρτητα από το αν στην πορεία της ζωής τους τα πράγματα είχαν αλλάξει και είχαν αποκτήσει οικονομική άνεση.

Μολονότι όμως ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος έμοιαζε να είναι «προδιαγεγραμμένος» από την παιδική τους ηλικία, όσοι από αυτούς δήλωσαν πως είχαν μεγαλώσει με άφθονη αγάπη και φροντίδα από τη μητέρα τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο.

«Βιολογικό αποτύπωμα»

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτζι Λάχμαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, εκτίμησε πως τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας προφανώς αφήνουν ένα «βιολογικό αποτύπωμα» που μας ακολουθεί μέχρι να γεράσουμε.

«Η επίδραση της μητρικής αγάπης στην υγεία μας στην μέση ηλικία αποδεικνύεται τεράστια», εξηγεί. «Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε τι είναι αυτό στην στοργή της που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να δραπετεύσει από τη “μοίρα” που του επιφυλάσσει η φτώχεια και να μεγαλώσει υγιέστερος από συνομηλίκους του, οι οποίοι μεγάλωσαν εξίσου φτωχικά με εκείνον».

Προς το παρόν, οι ερευνητές μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν. Εκτιμούν λοιπόν πως μια στοργική, γεμάτη αγάπη μητέρα μαθαίνει στο παιδί της να είναι συμπονετικό, του «διδάσκει» τεχνικές καλύτερου χειρισμού του στρες ώστε να μην επηρεάζει τη ζωή του και ίσως το ενθαρρύνει να ζει όσο πιο υγιεινά μπορεί – αποτρέποντάς το λ.χ. από το να στραφεί στο τσιγάρο ή και στο ποτό για παρηγοριά.

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν τον πιθανό ρόλο του πατέρα στην μελλοντική υγεία των απογόνων του, δεν αποκλείουν το γεγονός κάτι ανάλογο να ισχύει και για τους άντρες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science».
 Πηγή : Εφημερίδα τα Νέα                                                     Unicef  

        Actionaid                                  Γιατροί χωρίς σύνοραΣτίχοι  : Σταμάτης Μεσημέρης
Μουσική  : Σάκης  Τσαλίκης
Ερμηνεία  :  Bασίλης Παπακωνσταντίνου


ταινία  iocastis
                               

                                       Γιατροί του κόσμoυ

                                                                                     


Χωριά s.o.s        Ελπίδα        ΚΛΙΜΑΚΑ

                          το χαμόγελο του παιδιού
                                      

Αρωγή

                          Κιβωτός του κόσμου


                                                                                               Φλόγα
Η καρδιά του παιδιού

                                 Δικαίωμα στη ζωή                                                                                                  
Αγκαλιά
Αμυμώνη


 Χαρούμενα  παιδιά


                                                                 ΙΠΕΚΒΕ

Βενιαμίν

                                   Μέλισσα


                                                          το εργαστήρι


               Θεόφιλος

                                       
   

γελαστό παιδί                                                         Εστία                                
       Σύλλογος προστασίας αγέννητου παιδιού
Παιδικό χωριό Φίλυρο


                                              ΓΟΝ.ΙΣ  


                                                   Άγιοι Ανάργυροι         Άγιος Νικόλαος                     

                                                                      
                                    Πηνελόπειο 

                                                               Πνοή


  

    ΣΠΠ                                                ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ                                                                                                                                                                                                                               

                                                   Χατζηκυριάκειο        
            Παιδική Στέγη

                                              

                     Χατζηπατέρειο

                                    Εταιρεία σπαστικών Ελλάδας


Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια 


                                              Μητέρα 


                             Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο                                  Σύλλογοι ΑΜΕΑ


                                           Με αγάπηΔεν υπάρχουν σχόλια: